Supporters veld op 28 -5 -2017

Supporters veld op na Behalen Europees
28 -5 -2017

Een voetbalspektakel, zo mocht de finale van de play-offs om Europees voetbal tussen FC Utrecht en AZ wel worden genoemd. Van begin tot eind gebeurde er wel wat op of langs het veld van Stadion Galgenwaard, waarop FC Utrecht uiteindelijk voor het eigen publiek kon worden gehuldigd, nadat het AZ had verslagen (3-0 en winst na strafschoppen).

Dat Utrecht zich toch nog zou plaatsen voor Europees voetbal had vooraf bijna niemand verwacht. Door de nederlaag van 3-0 die Utrecht donderdag in Alkmaar had geleden leek AZ de ploeg te zijn die de play-offs ging winnen. Maar gisteren was het niet bestand tegen het fel spelende FC Utrecht.

Aangemoedigd door coach Erik ten Hag en het publiek, dat ook nog in het behalen van Europees voetbal leek te geloven, opende Utrecht sterk. Al in de tweede minuut kon Haller de eerste voor Utrecht maken, maar hij kopte nipt naast.
Utrechtse stunt
Tien minuten later was het wel raak, toen Labyad een vrije trap op de paal schoot en aanvoerder Willem Janssen de bal uit de rebound kon inschieten. De vroege openingstreffer deed het geloof in een Utrechtse stunt toenemen. Zeker nadat Haller nog in de eerste helft ook de 2-0 maakte. In de tweede helft – waarin AZ halverwege met tien was komen te staan na een rode kaart voor Luckassen - was Utrecht een aantal keer dicht bij een derde treffer. Maar Gyrano Kerk maakte pas vlak voor tijd het doelpunt waar de Utrechtse fans zo naar snakten.

Utrecht leek in het warme weer niet nog een extra half uur te willen spelen en bleef de druk op AZ houden. In de allerlaatste minuut scoorde Utrecht ook nog, waarna de Galgenwaard voor even ontplofte. Maar het feest op de tribunes was maar van korte duur, aangezien scheidsrechter Pol van Boekel al eerder had gefloten voor een strafschop en daarmee de bevrijdende treffer niet toekende aan FC Utrecht.

De strafschop was voor Sébastien Haller een uitgelezen kans om zijn tijd bij FC Utrecht op heroïsche wijze af te sluiten. Na dit seizoen speelt hij voor Eintracht Frankfurt, maar de Franse spits zag zijn inzet gekeerd door Tim Krul, die voorafgaand aan de strafschop veel theater had gemaakt.

Gram
Haller was zichtbaar aangedaan door zijn misser. Eerder al liet hij weten dat hij Utrecht dolgraag wil achterlaten als ploeg die in Europa speelt, ook al gaat hij dat zelf niet meer meemaken. De sterke spits moest worden opgepept door verschillende medespelers en zijn coach Ten Hag.

Maar na afloop van de slopende verlenging haalde Haller alsnog zijn gram. Hij durfde het aan om ondanks zijn eerdere misser toch de eerste penalty van de serie te nemen en faalde dit keer niet. Nadat hij Krul de verkeerde hoek had ingestuurd en koeltjes raak had geschoten wees hij – vooruitlopend op de afloop van de wedstrijd – met zijn vinger naar Krul, alsof hij daarmee duidelijk wilde maken wie er als werkelijke winnaar uit de strijd tussen de twee was gekomen.

Haller kreeg gelijk. Doordat zijn ploeg maar een keer faalde vanaf de stip (Ludwig schoot over) en AZ twee keer (Hatzidiakos en Van Overeem misten) speelt FC Utrecht volgend seizoen in de tweede kwalificatieronde van de Europa League, waarin Utrecht voor het laatst in 2013 actief was. Met een bestorming van het veld vierden de hartstochtelijk meelevende supporters van Utrecht dat succes.

Opluchting
Voor Sébastien Haller was het zijn eerste strafschop die hij in dienst van FC Utrecht had gemist. “Ik was moe en misschien was ik daardoor niet goed gefocust”, zei hij voor de camera’s van Fox Sports. Uiteindelijk kon Haller toch opgelucht ademhalen, mede doordat hij zijn tweede penalty van de wedstrijd wel raak schoot.

“Dit is wat ik wilde en ik kan niet blijer zijn dan dat ik nu ben”, vervolgde Haller. “Ik hoop dat FC Utrecht volgend seizoen geniet in de Europa League. Ik heb mijn werk hier gedaan.”