Halve bekerfinale Sparta 2004

Halve bekerfinale Sparta Rotterdam FC Utrecht 17-03-2004

ROTTERDAM - FC Utrecht speelt voor de derde keer op rij de finale van de Amstel Cup in de Kuip. De ploeg van trainer Booy won woensdagavond op het Kasteel de halve eindstrijd tegen Sparta, dat eerder RBC Roosendaal en NEC verrassend aan de kant zette.
In een heuse bekerkraker won FC Utrecht in de noodzakelijke strafschoppenserie met 4-3. Invaller Calabro velde het vonnis over het gelijkwaardige Sparta. De wedstrijd zelf eindigde na 120 minuten in 3-3.

Vernedering
Het is nu aan FC Twente om de Utrechtenaren van een tweede bekerwinst af te houden. Vorig seizoen nog vernederde FC Utrecht favoriet Feyenoord (4-1) in zijn eigen heiligdom. Een herhaling inde Kuip is voor FC Utrecht nog de enige kans op Europees voetbal,want in de competitie speelt de ploeg een bescheiden rol in de middenmoot.

Toch had het op het Kasteel slecht kunnen aflopen voor de finalist. In de 35e minuut, bij een 1-0 voorsprong door De Groot,ging arbiter Pieter Vink lelijk in de fout. Doelman Ponk haalde in het strafschopgebied de doorgebroken Sparta-spits Koevermans neer.

Koel
Vink bestrafte de overtreding met een gele kaart waar hij Ponk van het veld had moeten sturen. De doorgaans koele Schenkel schoot de strafschop vervolgens in de handen van de doelman. Dat alles gebeurde op het moment dat Sparta zich prima had hersteld van de vroege achterstand in de tiende minuut en enkele keren dicht bij de gelijkmaker was. Een FC Utrecht met tien man had onder die druk kunnen bezwijken.

Schade
De Utrechtenaren liepen in de eerste helft toch nog schade op.Bosschaart incasseerde in de veertigste minuut een gele kaart en mist daardoor de finale. Met veel geluk ging de ploeg met 1-0 de rust in, want De Fauw en Koevermans misten goede mogelijkheden voor Sparta.

In de tweede helft joeg Sparta op de gelijkmaker en die kwam erin de 61e minuut. Doelman Ponk kon een vrije trap van De Fauw met de nodige moeite (via de lat) keren, maar was in de herkansing kansloos op de inzet van Koevermans. Drie minuten later stond het Kasteel op zijn kop toen opnieuw Koevermans, terug na een langdurige liesblessure, scoorde: 2-1.

Rommelig
Ondanks het overwicht van Sparta maakte FC Utrecht een kwartier voor tijd toch gelijk. Van den Bergh passeerde doelman Kooiman na een rommelige situatie in het doelgebied. Daarna kreeg Sparta nog een grote kans op 3-2. De Nooijer kwam net iets te kort na een voorzet van invaller Van den Bergh. In de herkansing leek Bechan alsnog te scoren, maar de bal werd nog voorde lijn weggewerkt. Dat gebeurde in blessuretijd ook aan de andere kant toen Spartaan Rimkus invaller Calabro van de winnende treffer afhield.

Mazzel
Door de treffer van Van den Bergh in de eerste helft van de verlenging was Sparta uiteindelijk dertig seconden van de finale af. Invaller Broerse hield FC Utrecht echter in de wedstrijd 3-3.In de tweede verlenging mazzelde FC Utrecht toen Van den Bergh van dichtbij de bal niet langs doelman Ponk kreeg. Dat geluk had de ploeg ook in de strafschoppenserie.

10' Donny de Groot 0-1, 60' Danny Koevermans 1-1, 64' Danny Koevermans 2-1, 78' Dave van den Bergh 2-2, 96' Ricky van den Bergh 3-2, 105' Joost Broerse 3-3