Incidenten tussen supporters groeide uit tot stedelijke vete Mei 1976

UTRECHT - "Ik garandeer u, meneer, als PSV naar Utrecht komt, betaal ik uit mijn eigen zak de gummiknuppels. En ik ga ze uitdelen ook. Dan ben ik degene die amok maak. Het interesseert me dan niet wie ik sla of wat ik raak. Al moet ik onschuldige mensen treffen. In hoofdzaak alleen uit wraak voor wat zij ons daar in Eindhoven geflikt hebben". Joop Zeilmaker (25) zit op het puntje van zijn stoel. Als fanatiek FC Utrecht supporter borrelt de woede weer in hem op bij de gedachte aan de klappen die de Utrecht aanhang in het PSV stadion opliep. "Die wouten daar dat zijn geen normale mensen. Die sloegen toch, dat was verschrikkelijk.

Zonder te vragen wat er aan de hand was. In  een paar minuten tijd was het een compleet bloedbad. Bar gewoon. Het bloed stroomde de trappen af". De rel liep voor twee Utrecht supporters slecht af. Eén beschadigde zijn oog bij een klap van een gummiknuppel, een ander liep een gescheurde schouderspier op. Verscheidene supporters werden opgepakt en ter kalmering in de cel gestopt. Daarbij waren ook Bertus Zeilmaker (15), de broer van Joop, en Paul Woertman (17).

 De drie zijn rasechtte leden van "de Bunnikzijde", een groep van circa tweehonderd (jonge) supporters, die in de Galgenwaard doorgaans het sterkst de aandacht trekken.Vroeger met vlagen tegenwoordig met rood witte dassen (Bertus; die vlaggen werden steeds afgepikt") moedigden ze hun favorieten aan. Tegenspraak ' dulden ze niet en supporters van de tegenpartij worden meestal "uitgeschakeld".

Dat gaat soms vredelievend door hen te overstemmen, maar ook vaak hard handig door ze gewoon in elkaar te slaan. Voor die acties heeft de Bunnikzijde een groot arsenaal aan wapens: fietskettingen, messen,boksbeugels, gummiknuppels, Javaanse gevechtstokjes en spiësballen. Een deel van dit wapentuig werd vorig jaar door de Rotterdamse Politie in beslag genomen na de wedstrijd tegen Exelsior. De Utrechters lieten daar een tram "schommelen" door erin te gaan springen; ze molesteerden de controleur toen deze om kaartjes vroeg en trapten een deur in om de politie te ontvluchten.Toch werden er 47 supporters aangehouden.Een maand daarvoor was het ook al raak geweest in de trein vanuit Maastricht. Passagiers moesten het ontgelden en de noodrem werd stevig aangetrokken. In de Galgenwaard staakte scheidsrechter Boosten op 18 januari de wedstrijd tegen de Go Ahead Eagles enkele ogenblikken, omdat er vanaf de Bunnikzijde een regen van bierblikjes op het veld neerdaalde. (Bertus: ,Waar moet je die blikjes anders heen gooien?").

En op 21 maart bekogelden de Utrechters een bus met MVV supporters. Twee mensen raakten gewond, toen er een steen door de ruit vloog. De Bunnikzijde houdt net zoveel van voetbal als van sensatie en geweld. Joop Zeilmaker: "Je kan wel zeggen dat het jeugdgangsters, zijn. Net als vroeger de nozems en de sjorsklanten tegen elkaar, nu de supporter ".

Het FC Utrecht bestuur ziet die geweldstoename zich voltrekken, zonder dat het er veel aan kan doen. Bestuursleden spraken al eens met enkele raddraaiers, maar zonder succes. Ook de politie krijgt er geen greep op. Terwijl zelfs idool Joop van Maurik de jongens niet kan vermurwen hun wapens thuis te 1aten. Gevolg is wel dat één op de acht Utrechters niet meer naar thuiswedstrijden van de FC gaat.

Supportersvereniging FC Utrecht

De SupportersVereniging FC Utrecht (SVFCU) is de officiële supportersvereniging van FC Utrecht en vertegenwoordigt met ruim 5.500 leden een aanzienlijk deel van de Utrechtse achterban.

Lid worden?