FC Utrecht relschopers aan de ketting November 1976

De kranten van maandag 25 oktober: in grote opmaak compleet met foto's de opsomming van de wandaden van FC Utrecht bewonderaars. Het is weer goed raak geweest; nu in de Amsterdamse Meer. Veel kleiner en bijna weggestopt de vermelding dat de Eindhovense politie elf Rotterdamse Feyenoord-nalopers heeft gearresteerd. Dus ook daar al. De meeste aandacht voor FC Utrecht, de recidivist. Tenslotte liggen de wantoestanden, die zich 'in het Haarlem-stadion afspeelden nog voorin het geheugen.

Daar een charge var politie te paard, nu het optreden van een mobiele politie eenheid. FC Utrechts image is in het geding. In de waagschaal gesteld door relschoppers, die niet meer binding met de club hebben dan dat ze ooit een das met FC' Utrechts opschriften kochten. In de eigen Galgenwaard hebben ze nauwelijks nog enige kans. daarom dus nu buiten de Utrechtse deur. Nergens in het betaalde voetbal zal op de agenda van de bestuursvergadering zo vaak het hoofdstuk supporters prijken als in Utrecht. Hoe lang al, maar vooral hoe lang nog. FC Utrecht blijft ermee bezig.

 

 Voorzitter Cees Werk hoven: "De club ligt weer goed in de belangstelling, de recettes zijn boven de begroting. We hebben nog altijd de goede supporters in huis. De mensen beginnen naar de club terug te komen. De relschoppers, dat zijn geen supporters, maar ze zijn er altijd al geweest. Ze worden kennelijk meegesleurd in de roes van de successen van de club. We betreuren het vooral omdat 'het nu bij collega-bestuurders gebeurt. Het was de laatste jaren vrij rustig, op enkele incidenten na. In eigen huis hebben we de zaak behoorlijk onder controle. Wij hebben bij fouillering nooit een ketting of zo ontdekt.

De relschoppers zijn bekend, ze worden nauwkeurig in de gaten gehouden Adjudant Groene van de Utrechtse politie is een soort vaderfiguur voor ze geworden. Ze hebben respect voor hem, omdat ze weten dat indien nodig hij met harde 'hand laat optreden. Buiten Utrecht is het veel moeilijker. Het is vervelend, het vreet bij ons aan iedereen. De ontvangende club is verantwoordelijk voor wat er in zijn stadion gebeurt, terwijl mensen die met ons meekomen de veroorzakers van de problemen zijn. De groep is bekend" maar hoe oefen  je er controle op uit? We overwegen foto's van de relschoppers naar de tegenpartij te sturen. Misschien kan je dan wat voorkomen.' We denken tenminste In die richting, We weten niet of het mag". FC Utrecht blijft naar oplossingen zoeken.

In eigen stadion worden de hekken achter de doelen verhoogd, zodat bierblikjes en andere projectielen niet meer op het veld kunnen vallen. Werkhoven: "Elders zouden ze die supporters in een vak ver van het veld kunnen stoppen, zoals ze dat in Engeland wel doen Maar dat kan weer niet overal. Je kan die kerels toch niet met z'n allen in een kooi stoppen. Ook al gebeurt het ergens anders, wij worden er toch voor aangesproken. Het zijn niet onze supporters, wel Utrechters. Een extra probleem is de publiciteit. We weten uit gesprekken met de relschoppers, dat ze op publiciteit uit zijn. Weer een punt. Ik geloof dat er een taak voor de FBO ligt, vooral nu wij het niet meer alleen zijn. De rellen'beginnen een algemeen verschijnsel te worden. Op zich is het niet zo gek, dat juist Feyenoord en FC Utrecht bij dit soort zaken betrokken zijn. Juist die twee hebben de meest reislustige aanhang. Leuk, maar zoals- het nu gaat houden we elke keer ons hart vast als we ergens naar toe moeten."

- Daarom lijkt het me zeer onverstandig van trainer Han Berger om publiekelijk te verklaren dat hij ven de staking bij Ajax-FC Utrecht gezien de stand, profijt had willen trekken Hij hoopte op definitief afbreken en daardoor overspelen van de hele wedstrijd. Dat lijkt op een uitnodiging aan de relschoppers.

Werkhoven: "Berger wilde tactisch gebruik maken van de situatie. Hij hseft het niet gezegd, zoals in de kranten terecht gekomen is. Trouwens scheidsrechter Van Ettekoven had meteen gezegd' dat het slechts om een afkoelingspauze ging. Bovendien, Berger heeft deze situatie toch niet uitgelokt. Het is niemands bedoeling geweest om een einde aan de wedstrijd te maken. Het was verstandig wat de scheidsrechter deed en ook van Berger om van het veld te gaan."

Toch heeft het er de schijn van  dat de relschoppers met hun meelopers op de Bunnik-tribune  FC Utrecht ook wel eens een voordeeltje bezorgen De handelingen van Beck bij FC Utrecht-PSV en van Van Dijken bij FC Utrecht-Sparta leken nogal Dubieus binnen de aantrekkingskracht van het doel voor de Bunnik-tribune.          .

Werkhoven: "Det heeft volgens mij niets mee te maken met de Bunnik kant. Ik geloof niet in een psychologisch effect van die tribune. Daarvoor sla ik de scheidsrechters te hoog aan. Zij zijn beslist integer genoeg. Dat is een verkeerde, onmogelijke gedachte. Misschien dat de tribune een psychologisch effect op de tegenstander heeft. Onze trainers maken daar dan geen gebruik van,"

- De relschoppers breken het imago vann FC Utrecht af, ze veroorzaken ook financiële schade.

Werkhoven: "We hebben nog nooit een rekening voor een kapot hek of iets dergelijks van een andere club gekregen. De tegenpartij mist hooguit de inkomsten van een paar honderd Utrecht-supporters, die nu thuis blijven omdat de supportersclub geen bussen durft te laten rijden. Maar ook ons kost het geld. Uit een enquête, die we gehouden hebben blijkt dat veel mensen bij ons thuis door de rellen wegblijven. Vooral die mensen. die maar zo af en toe gaan kijken. Wedstrijden tegen topclubs zijn bij ons nooit uitverkocht, omdat de kijkers angst hebben.

Dan is er immers helemaal geen vluchtmogelijkheid. Ouders durven kinderen niet naar het stadion te sturen. Daar gaan je potentiële kijkers voor de toekomst. Daarom het probleem is veel groter dan wat je ervan ziet. Iedere relschopper is er een teveel. Daar moeten we van af. Nadat we afgelopen jaar met een -betrekkelijk nieuw bestuur waren begonnen, waren we dolgelukkig dat de meeste problemen waren opgelost. Er was rust rond de groep, de spelers konden in een redelijk goed klimaat werken.

We zijn op dit moment volkomen tevreden. Elke plaats, die we omhoog gaan is winst. We hebben een bijzonder fijn publiek, maar die 20-25 relschoppers drukken hun stempel op het geheel. Daar moeten we van af. Eventueel met "wie niet horen wil. moet maar voelen", maar dan moeten we wel uitkijken dat geen onschuldige het slachtoffer worden. Het is een enorm
probleem."

Supportersvereniging FC Utrecht

De SupportersVereniging FC Utrecht (SVFCU) is de officiële supportersvereniging van FC Utrecht en vertegenwoordigt met ruim 5.500 leden een aanzienlijk deel van de Utrechtse achterban.

Lid worden?