Dat doe je een kind niet aan 1976-1977

Het betaalde voetbal heeft het afgelopen weekeinde een golf van geweid ondergaan dat in die omvang in ons land nog niet eerder voorkwam. Supporters van FC Utrecht bevestigden hun reputatie op weg naar en in het Feyenoord-stadion. Een treinstel van de NS werd nagenoeg gesloopt en via de noodrem tot stilstand gebracht.

In het stadion was oproerpolitie aanwezig, die later op de middag hun dreigende uiterlijk in daden omzette. Er werden twaalf Utrechters geverbaliseerd, de politie nam wurgstokjes, messen en kettingen in beslag.De supporters van FC Den Haag hebben ook al een slechte reputatie. Op de terugweg naar huis werd tussen Leiden en Den Haag een deel van een trein vernield. De politie arresteerde in dit geval zelfs 72 man. Het laatste geval van voetbalgeweld deed zich voor in Doetinchem. Daar was het letterlijk gedonder in de glazen. Doelman Nico van Zoghel werd met grote stukken glas bekogeld, waarop scheidsrechter Jan Keizer de wedstrijd staakte. Het kost weinig moeite ach-en-wee te roepen over dit vandalisme. Het probleem is dat 'die methode al snel ontaardt in roepen in' de woestijn. Natuurlijk dient de politie orde op zaken te stellen zodra een stadion of een treinstel wordt vernield of wanneer andere stadionbezoekers gevaar lopen. Maar politioneel optreden in dat soort situaties is toch niet meer dan het blussen van de brand, het bestrijden van symptomen zonder de oorzaak voor de ongeregeldheden aan te pakken.      .

Het onmaatschappelijk gedrag van sommige voetbalsupporters heeft waarschijnlijk te maken met de gebreken die de maatschappij vertoont. Het lijkt niet erg voor de hand te liggen dat het verbeteren van de maatschappelijke condities uitgerekend zal aanvangen met een stel voetbal rellen als startschot. Op grond daarvan is het helaas opportuun te concluderen dat we met de uiterlijke verschijnselen van een niet zo best draaiende maatschappij zullen moeten leren leven. Geen aantrekkelijk perspectief voor een voetbalwereldje dat toch al geén tedere banden blijkt

te hebben met Jan Publiek. Als we even aannemen dat ook de voetbalwereld geen verheven beeld te zien geeft (rellen alom, ruzie op vrijwel ieder vlak) en aldus stellig een flinke bijdrage levert aan het trieste beeld dat de maatschappij blijkbaar velen biedt, dan komen we toch weer terecht in de buurt van de symptomen. Hoe dan ook, wij weten evenmin een oplossing. Feit is wel dat het gewelddadig gedrag van een deel van het voetbalpubliek escaleert en een grondige studie waard is.

Niet de KNVB moet dat onderzoek verrichten, maar de overheid. Wie weet komen er "oplossingen" uit die de bestrijding van het probleem toch een beetje uit de symptomensfeer halen. Lukt het dan nog niet dan moet gevreesd worden dat het betaalde voetbal nog meer zal verworden tot een podium, waarop de volksfronten elkaar ook buiten het veld bevechten. Op dat moment heeft het profvoetbal haar zin verloren. Jammer, want voetballende mannetjes kunnen voor uitstekend vertier zorgen. Maar dan moet er wat anders gebeuren dan zondag in Doetinchem, Haarlem-Den Haag en Rotterdam.

Bekijk bijgaande foto's, die voor zich spreken. Vooral de foto boven waarop die vader zijn zoontje beschermt. En volgende keer zeker niet meer aanwezig zal zijn in het Stadion Feyenoord. Dat kun je een kind immers niet aandoen.

Supportersvereniging FC Utrecht

De SupportersVereniging FC Utrecht (SVFCU) is de officiële supportersvereniging van FC Utrecht en vertegenwoordigt met ruim 5.500 leden een aanzienlijk deel van de Utrechtse achterban.

Lid worden?