Dagboek van een FC supporter Deel II (1976-1977)

In het jaar 1976 werd Theo K  gevraagd om een dagboek bij te houden. Theo was toen 19 jaar en was één der leiders van het beruchte bunnikzijde, hij maakte zelfs een soort studie reis naar Manchester om te leren van de strategie der united supporters.*** na een half uur spelen besluiten 4 supporters de Feyenoord-supporters die aan de overkant staan uit te dagen. Als zij bij de staantribune omhoog staan te schreeuwen, komen er een stuk of 10 feyenoord supporters naar beneden en gaan de utrechters achterna. Als zij de hoek om komen worden er 2 fietsen tussen de Feyenoord supporters gegooid. Waarschijnlijk van suppoosten. Er word over en weer geschopt en geslagen, met stokken en kettingen. De utrechters in de minderheid lopen weg en gaan naar hun eigen staantribune terug om verslag uit te brengen. Als het rust is gaan er een paar utrechters wat kopen. Als zij beneden naar de uitgang willen lopen , komen er opeens een stuk of 80 feyenoorders aan en die pakken met een man of 30 een utrechter. Een utrechter wou hem helpen, maar werd afgetuigd door een overmacht.

Toen dat was gebeurd gingen de feyenoord supporters naar de utrecht supporters toe en degene die herkend werd, werd in elkaar geslagen. Toen de wedstrijd was afgelopen gingen de utrechters naar het centraal en stapten in de trein naar utrecht. In de trein zaten ook feyenoord supporters die naar gouda moesten. De utrechters die op wraak uit waren, sloegen en schopten de feyenoord fans en maakten dassen, petten en vlaggen buit. Toen de trein in gouda was, stapten de feyenoorders angstig uit. De utrechters waren weer tevreden, want ze hadden wraak genomen.  *** om ongeveer half twee zitten er al zo’n 100 jongeren voor en in de kantine, we besluiten om rond het stadion te lopen om te kijken of er al feyenoord supporters zijn. Als we halverwege zijn, komt er een groepje van acht man aan met feyenoord petjes en sjaaltjes, de voetbalatributen worden in beslag genomen door de utrechters. Degene die niet vlug genoeg was kreeg klappen.Onderweg gebeurd het nog een paar keer, maar voldoening hebben de utrechtsupporters niet, want ze willen wraak nemen op een groep feyenoorders waar ze in rotterdam een pak slaag van hadden gehad.

Die groep is nog niet aan gekomen, dus word er besloten om het vak maar op te gaan. Ongeveer een half uur voor de wedstrijd zien de utrecht supporters dat er feyenoord supporters de tribune opgaan. Er komt een oorverdovend fluitconcert van de bunnik side. De feyenoorders beginnen met dassen te zwaaien, waar de utrechters op reageren en zingen: dood dood feyenoord!.

Het is zondagmiddag 2 uur en een half uur voor de wedstrijd zit er al volop sfeer op de tribunes van de galgenwaard, vooral op de bunnikzijde waar honderden jongens staan te zingen. Een paar ervan besluiten om de Feyenoord –supporters die aan de overkant staan uit te dagen. Zij sturen 3 kleine jongens van ongeveer 12-13 jaar met grote vlaggen het veld op om naar de middencirkel te gaan en te gaan zwaaien. Als de jongens uit gezwaaid zijn lopen ze uitdagend naar de Feyenoord aanhang toe. Als ze daar zijn aangekomen worden ze bekogeld met bierblikjes. Er komen 4 Feyenoorders van een jaar of 17-18 over de hekken heen en zetten een achtervolging in om de vlaggen af te pakken. 

Als ze op de middencirkel lopen komen er bij de Bunnikzijde een man of 10 de hekken over om die feyenoorders te lijf te gaan. Er volgde een vechtpartij waarbij de feyenoorders moesten maken dat ze wegkwamen. De mensen in het stadion lagen blauw van het lachen. Dit was eens wat anders dan een voorwedstrijd. En de politie was er nog niet eens. Het was nog niet afgelopen, want de rotterdammers lieten het er niet bij zitten. Zij kwamen met een man of 20 het hek over en liepen over het veld richting de bunnikzijde met stokken en kettingen. Een bunnikzijder liep hun tegemoet en begon als een waanzinnige te vechten.Vanaf de bunnikzijde klommen er intussen tientallen over de hekken heen en vlogen op de feyenoorders af. Er volgde een massale vechtpartij waarbij een feyenoorder die op de grond lag vol op het gezicht werd getrapt. Enkele feyenoorders werden total loss geslagen. De rotterdammers hadden het geluk dat op dat moment de politie er aan kwam, want anders hadden er doden bij gevallen. 

Tijdens de wedstrijd als de FC achter komt te staan besluiten een stuk of 20 utrechters naar de overkant te gaan, een paar minuten later is er een vechtpartij aan de gang. Na een tijdje komen de utrechters terug op de bunnikzijde om te vertellen dat ze verloren hadden. De groep besluit om wraak te nemen. Nog 15 minuten voor het einde gaat een grote groep bunnikzijders van ongeveer 200 man naar de tribune waar de feyenoorders staan.

Ze gaan naar boven en sluiten de rotterdammers in. Er word met kettingen geslagen en een utrechter staat met een mes te zwaaien. Wat er volgt is een ware veldslag op de tribune. Na een paar minuten komt de politie en lopen de utrechters hard weg. Feyenoorders liggen kermend van de pijn op de grond op de tribune. Er volgen hevige discussies tussen rotterdammers en de politie, maar het helpt niets.

Supportersvereniging FC Utrecht

De SupportersVereniging FC Utrecht (SVFCU) is de officiële supportersvereniging van FC Utrecht en vertegenwoordigt met ruim 5.500 leden een aanzienlijk deel van de Utrechtse achterban.

Lid worden?