Dagboek van een FC supporter Deel I (1976-1977)

In het jaar 1976 werd Theo K  gevraagd om een dagboek bij te houden. Theo was toen 19 jaar en was één der leiders van het beruchte bunnikzijde, hij maakte zelfs een soort studie reis naar Manchester om te leren van de strategie der united supporters.*** zaterdagavond gingen we met een groep van ongeveer 80 man richting Amsterdam. Er werd flink gezopen tot dat we bij het Amstelstation zijn, daar word een Surinaamse jongen uit het groepje gehaald en gearresteerd. Op het station zijn stratenmakers bezig want er liggen stapels stenen. Als de trein in beweging komt moeten de spoorwegpolitie vlug dekking zoeken want de stenen vlogen hun om de oren. Toen de trein weg was gingen we door een tunnel en kwamen we bij het stationshal waar een terrasje was.

1 Minuut later ligt dat hele terrasje door de stationshal. Bij de uitgang worden er ook wat ruiten uitgegooid. We gingen te voet naar het stadion.. Onderweg werden er fietsen en bromfietsen aangepakt en ook geparkeerde auto’s werden hard tegen andere auto’s geduwd.  

*** om 12 uur vertrekt er groepje van 40 man richting Doetinchem met de trein. Als de conducteur komt kruipen er diverse onder de banken met vlaggen over hun heen.Alles verloopt naar wens. De reis begint voor sommige toch te lang te duren en beginnen de banken kapot te snijden.  

***als de tram komt betalen er maar een stuk of 10 een kaartje. Als de controleur komt controleren word zijn pet afgepakt. Als de controleur de tram laat stoppen breekt de hel pas echt los:de stangen worden gebogen en de bekleding word kapot gesneden”.Toen de politie er aan kwam ontsnapte de meeste via een achterdeur. 55 supporters worden er aangehouden. De tram die op nog geen 400 meter van het excelsior veld staat ligt bezaaid met gevechtstokjes, kettingen en messen.  

***halverwege de tweede helft maakt nac een zuivere buitenspel doelpunt. De utrechters raken buiten zinnen en slaan er op de tribune op los. Als de wedstrijd is afgelopen lopen de utrechters richting de kleedkamers en vragen om het hoofd van de scheidsrechter. Als het te erg word komt er politie aan zowel te paard als met honden en worden we weggedreven van de kleedkamers. Sommige krijgen er flink van langs met de gummilat. Een eind verderop staat een groep van 60 utrechters de politie te bekogelen met stenen.

Als het de politie te veel word worden er meer politie ingezet, en ook overvalwagens worden ingezet. Bij dit alles lopen de FC fans weg als ze zien wat er allemaal op hun afkomt. Er word flink geslagen door de politie, die de FC fans richting het station drijven. Bij het station staat een nog groter politie macht op ons te wachten. We worden gelijk de “trein” in gedreven en wie niet wil luisteren word er in geslagen.

We worden in zogenaamde veewagons gezet zonder stoelen. Het was weer een rumoerig middagje geweest maar voor de utrechters een gewoon dagje voetballen.   In het tweede deel gaat het dagboek over Feyenoord-utreg en utreg – Feyenoord.

Supportersvereniging FC Utrecht

De SupportersVereniging FC Utrecht (SVFCU) is de officiële supportersvereniging van FC Utrecht en vertegenwoordigt met ruim 5.500 leden een aanzienlijk deel van de Utrechtse achterban.

Lid worden?